Ik reis dus ik besta (naar Ruud Welten), Traveltrends 2019

januari 9, 2019 Commundo No comments exist

Vandaag was ik op de Vakantiebeurs waar ik me vergaapt heb aan de enorme luxe stands, cruises, lodges en aanbieders voor wat ik de massa noem.

Wat een tegenstelling om daarna de Taveltrends van Tessa aan de Stegge te horen. Die gaan helemaal niet over de massa maar over:

  • Het verlangen naar JOMO: the joy of missing out ! op zoek naar de onbekende plekjes, dus juist niet naar de Instagram waardige plekjes
  • Van allways on naar off, plekken waar je juist geen wifi bereik hebt om tot rust te komen
  • De Detour vakantie: van de highlights naar second best
  • De vliegschaamte als begrip
  • Playa del Casa (lekker thuisblijven), lummelen is terug
  • Fairbnb, zerobnb
  • Doe goed, voel goed
  • Vieren van het leven met familiereizen en reizen met vrienden

En dan de Fix vakantie zoals zij het noemt:

De Jodelvakanties, Woman who travel community, Mumcation, Menopauze break, Workations, Stilte retraites, Wellness als grote boomer.

Vakantie als een pleister op de wond. Natuur is helend voor je cortisol gehalte. Vakantie om je te ontplooien en op te laden. Transformational travel en zelfoptimalisatie.

O jee hoe zit dat bij mij?

Ik vertrek morgen naar Sofia en Plovdiv. De laatste stad is Europese hoofdstad van het jaar 2019. Ooit van gehoord? Ik vlieg ernaartoe met Ryanair. Ik heb voor 3 euro online een busticket gekocht van Sofia naar Plovdiv en ik verblijf in het Heart Work Appartement geboekt via Booking.com. Dus zekere een JOMO bestemming, een Detour break met vliegschaamte maar ik doe het toch voor 3 tientjes. Zin in, opladen, mijn nieuwsgierigheid laven, avontuur. Ja het ware leven is elders maar ook steeds meer in mijn achtertuin heb ik ontdekt in 2018.

En hoe doen we dat bij Commundo

Het is al 17 jaar mijn stelligste overtuiging dat we als mensen nader tot onszelf en de ander kunnen komen door te reizen en dan wel door dat kleinschalig te houden, met leven en werken met lokale mensen. En met de worsteling die Ruud Welten in dit Youtube filmpje verwoordt >>. Is het zo dat het bijdraagt aan een minder koloniale blik op de ander?, ontstaat er echt meer begrip? Worden de studenten die via Commundo vrijwilligerswerk doen echt meer wereldburgers? Ik geloof in veel gevallen wel. De rafelrandjes gaan ervanaf, we worden menselijker, vooroordelen vallen deels weg. Ruud heeft het over de mens weer terugbrengen. Dat vereist kleinschaligheid, persoonlijk contact, ervaring, fijne partners en blijven afwegen en bij twijfel niet inhalen.

Inspiratiereizen een Fix-vakantie?

Ja en nee. Ja als het gaat om naar binnen kijken, om bewustwording, om rust, om stilte, om opladen aan de natuur, om ervaren begeleiders, om zorgvuldigheid, om tijd voor jezelf, om uit je comfortzone. Nee als fixer, als snel elixer om weer even op te laden en dan weer door te gaan, als modeverschijnsel en bucketlist-item.

Dat vereist persoonlijke en professionele betrokkenheid, zorgvuldigheid, juiste partnerkeuze, kennis. En ja dat geeft mij zoveel voldoening! Ik kan er mijzelf en mijn kwaliteiten volledig in kwijt en werk voelt als voluit leven.

Het onderwerp reizen blijft mij boeien. Hoe zit dat bij jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *